Stroje i další vychytávky z dílny AVEX SKI dobývají svět

ZLÍN – Zlínská lyžařská speciálka AVEX SKI je profesionální značka, kterou už znají i ve světě. Nenabízí totiž jen standardní prodej, půjčovnu či servis lyží, ale komplexní služby v oblasti lyžování. To zahrnuje nejen provoz apartmánů v lyžařských střediscích v Rakousku či Beskydech, ale také výrobu vlastních speciálních strojů a dalších produktů určených k údržbě lyží. A v této oblasti nejsou žádnými nováčky, například unikátní bruska lyží má za sebou už více než třicetiletou historii. „Jsme v podstatě schopni vybavit ski servisy, půjčovny lyží, lyžařské kluby nebo školy, které pravidelně pořádají výuku lyžování a chtějí svým žákům zajistit vlastní servis,“ upřesnil za AVEX SKI Robert Šperka.

Za vývojem brusky lyží stojí Josef Šperka, který má na svém kontě desítky patentů na nejrůznější obuvnické stroje, které dodnes fungují po celém světě. Roky totiž pracoval pro Tomáše Baťu a na konstrukční vynálezy byl zkrátka machr. A jelikož byl od útlého dětství velmi úzce spojený s lyžařským světem, po revoluci, když už byl v důchodu, se pustil do výroby brousicího stroje na lyže. Coby provozovateli lyžařského střediska na Portáši mu vynález hodně usnadnil práci.

„Největší výhodou stroje, který můj děda vymyslel, je jeho nízká váha, dobrá skladnost a snadná manipulace. Navíc se dá zapojit do běžné zásuvky na 220 V, což u jiných podobných mašin nelze. To vše činí tuto brusku unikátní,“ podotkl Šperka. Není divu, že je po brusce velká poptávka. Stroje už slouží nejen po celém Česku a Slovensku, ale také ve Španělsku, Belgii, Francii, na Ukrajině či v Bulharsku.

Vybavení ski servisů

Brousicí stroj, který vyplňuje mezeru na trhu mezi manuálními, ručními elektrickými a obřími automatickými zařízeními na broušení lyží, však není jediný, který AVEX SKI nabízí. „Zabýváme se vlastním vývojem řady produktů, které člověku usnadní servis lyží, snowboardů, skialpů či běžek. Jde o velmi praktické vychytávky,“ konstatoval Šperka. V nabídce jsou například speciální servisní stoly, nejrůznější svěráčky a další pomůcky, které usnadní práci při ručním broušení. Sortiment doplňují také promyšlené držáky lyží, které každému milovníkovi zimních sportů vyřeší problém s uskladněním lyží. Jde o konstrukce určené k zavěšení na zeď, které jsou k dostání v nejrůznějších rozměrech a barvách, mají tak velmi široké uplatnění. Všechny výrobky znčky AVEX SKI se navíc vyznačují tím, že jsou ve složeném stavu velmi skladné a zaberou jen minimum místa. Díky tomu si praktickou lyžařkou dílničku může dopřát i běžný lyžař, který disponuje menším sklepem či jinou podobnou místností. Veškeré výrobky značky AVEX SKI najdete na webových stránkách avexski.cz v sekci Tuning lyže.