Za bezpečnost a komfort na svahu si už lidé nezdráhají připlatit

Přilby v prodejně AVEX SKI

Dveře lyžařské speciálky AVEX SKI se od svého otevření v říjnu prakticky netrhnou. Jak uvedl jednatel společnosti Michal Výmola, nejvíce jdou na odbyt helmy a chrániče páteře, takzvané páteřáky. Lidé si podle něj konečně uvědomili, že bezpečnost je na lyžích nejdůležitější a nebrání se do ní investovat nemalé peníze.

I když nošení helmy je na českých sjezdovkách povinné jen pro děti, zvykli si ji mít i dospělí. Vybrat správně helmu není snadné a je dobré se vždy poradit s odborníkem. Jak jednatel AVEX SKI upřesnil, existuje mnoho typů helem a jsou mezi nimi opravdu propastné rozdíly. Je to znát i na ceně. Rozhodně se vyplatí pořídit si helmu s kvalitním ochranným systémem označeným například zkratkou MIPS (SCOTT), VPD (POC), nebo AMID (ATOMIC), které podstatně lépe ochrání v případě nárazu hlavu a zejména pak mozek. Lyžařská helma také musí dobře sedět, pořizovat si větší nebo menší helmu se nevyplatí. Větší helma může člověku při pádu způsobit zranění, malá zase bude po chvíli tlačit a znepříjemní vám tak pobyt na svahu.

Tak, jak je rozdíl mezi lyžařskými helmami, je rozdíl také mezi páteřáky. Ty jsou po helmě dalším důležitým bezpečnostním prvkem, který vás může ochránit před úrazem ramene či trupu. Pomohou vám nejen když spadnete sami, ale hlavně když do vás někdo na sjezdovce z ničeho nic narazí. Právě nečekané pády mívají totiž nejhorší následky.

Trend je jasný – lidé častěji sázejí na kvalitu. Pořídit si kvalitní vybavení na svah má své obrovské výhody. A nejde jen o bezpečnost, ale i o komfort, dodal jednatel AVEX SKI. Zřejmě i proto do lyžařského servisu AVEX SKI přichází větší počet zákazníků se speciálním požadavkem na úpravu lyžařské boty doslova na míru. Jde o metodu zvanou bootfitting. V první fázi je třeba vyrobit vložky do lyžáků, které se přizpůsobí velikosti a tvaru chodidla každého jednotlivce. Poté přichází na řadu tvarování skeletu lyžáků. Bota se nahřeje a pomocí tzv. vytlačování se upraví zákazníkovi na míru. Úpravy lze provést prakticky na jakékoliv botě, tedy i starších lyžácích, ale i bruslích či jiných sportovních botách. Jedno vyfouknutí vyjde na 250 korun. A výsledkem je obrovské pohodlí. Jde o skvělé řešení pro každého, kdo má atypický tvar nohy, například vbočený palec, nebo jakýkoliv poúrazový stav. Doby, kdy lidé byli kvůli svému tvaru nohy nuceni v lyžákách trpět, jsou už zkrátka dávno pryč.

Do prodejny

S komfortem pak souvisí i další trend, který potěší zejména zimomřivce. Řeč je o vyhřívaných rukavicích a ponožkách. Intenzitu tepla lze nastavit mechanicky i pomocí aplikace v mobilu. O vyhřívané ponožky a rukavice je podle prodejců AVEX SKI letos opravdu velký zájem. Tuto vychytávku oceňují zejména lidé, kterým je v běžných rukavicích nebo ponožkách neustále zima, ať už jsou vyrobeny ze sebelepšího materiálu.