Jak si správně vybrat lyže v půjčovně a proč je důležité seřízení vázání?

Jak si mám vybrat lyže?

Pro začátečníka jsou vhodné lyže měkké, které jsou snadno ovladatelné, točivé a tolerantní na nepřesnosti jejich vedení. Pro rekreační lyžaře, kteří jezdí převážně po upravovaných tratích a nedosahují vysokých rychlostí, jsou vhodné lyže univerzální, které mají označením Cross, All Mountain (tvrdší a kvalitnější materiály) nebo All Round (měkčí). Pro sportovní lyžaře jsou určeny lyže tvrdé (označovány Race), konstruované pro vyšší rychlosti a náročné i neupravované terény. Při výběru lyže je důležitá hmotnost lyžaře, výška, typ preferovaného oblouku a terén, ve kterém se budu nejčastěji pohybovat.

Do půjčovny

Rádius: Jaké preferujete délky oblouků?

Menší než 13 m – krátké délky oblouků
14-17 m – převážně střední délky oblouků
Větší než 17 m – střední až delší délky oblouků

Šířka středu lyže: Jaké preferujete sjezdové tratě?

Užší než 65 mm – převážně upravený tvrdší terén
65 až 71 mm – upravený a neupravený terén převážně pro jízdu na sjezdovce
71 až 80 mm – 50 % sjezdovka, 50 % volný terén
Širší než 80 mm – převážně volný terén

Doporučené délky: (obecně)

Rádius menší než 13 m: -15 cm až 0 cm k výšce postavy
Rádius 13-18 m: -10 cm až 0 cm k výšce postavy
Rádius 18 a větší: -5 cm až +5 k výšce postavy

Ideální délka sjezdové lyže je závislá nejen na výšce postavy, ale i na váze lyžaře a stylu jízdy. Základní trend posledních let je zkracování lyží. Jestliže dříve se jezdilo na lyžích delších, než byla výška lyžaře, dnes se doporučuje „lyžařské veřejnosti“ lyže dosahující mezi bradu a nos. Vždy je ale nejlepší se poradit s naším odborně vyškoleným personálem, který Vám doporučí lyži vyhovující vašemu stylu lyžování, délce oblouků, které jezdíte a terénu, do kterého nejčastěji jezdíte.

Správnému výběru vybavení předchází správné měření. Připravili jsme pro vás přehledné velikostní tabulky a návody.

Velikostní tabulky

Bezpečnostní vázání seřizujeme dle DIN tabulky a normy ISO 11088

Na špatně seřízených lyžích může při nečekaném karambolu z lyží doslova vypadnout, což s sebou opět nese riziko úrazu. Zákazníkům půjčovny seřizujeme lyže v rámci zápůjčky zcela zdarma. Vázání se seřizuje na základě hmotnosti lyžaře. Buď tedy svou váhu znáte, nebo vás zváží přímo v půjčovně. Kromě své výšky a váhy by zákazníci měli být i dostatečně sebekritičtí a měli by umět objektivně říct, jak moc dobří lyžaři jsou.

DIN tabulka dle normy ISO 11088