Bílý kodex není radno podcenit. Desatero pravidel by měl znát každý lyžař

ZLÍN – V posledních letech rapidně přibývá úrazů na lyžařských sjezdovkách. Ročně záchranáři vyjíždějí k tisícům případů, mnohé nehody končí i smrtí. V zahraničí jsou statistiky ještě děsivější. Například rakouský deník Kurier v roce 2020 zveřejnil data, ze kterých vyplynulo, že žádný jiný druh pohybu kromě jízdy autem nemá na svědomí tak velké množství zranění a úmrtí, jako právě lyžování. V Rakousku během zimy ošetří záchranáři kolem 40 tisíc zraněných lyžařů a snowboardistů a z tohoto počtu více než polovina skončí v nemocnici s vážným poraněním. Je tedy jasné, že bezpečnost na sjezdovkách by pro každého milovníka zimních sportů měla být klíčová.

Nejlépe pravidla bezpečnosti shrnuje takzvaný Bílý kodex neboli Desatero FIS. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) tato pravidla vytvořila už v roce 1967. Odborníci na vytvoření pravidel pracovali dlouhých šest let. Rozhodně však nejde o žádná zastaralá poučení. Desatero FIS je pravidelně aktualizováno, a reflektuje tak vývoj lyžařského sportu.

V České republice nebylo Desatero FIS převzato do textu žádného zákona. Pravidla jsou obsažena pouze ve státní normě o zabezpečení a značení v zimním středisku, případně pak v provozních řádech provozovatelů lyžařských areálů či lanovek a vleků. Co to v praxi znamená? Za jejich nedodržení vám u nás nehrozí žádná přímá sankce. Přesto je třeba mít na paměti jednu zásadní věc. Pokud někoho zraníte a dostanete se před soud, který bude zjišťovat míru zavinění, bude soudce k pravidlům FIS přihlížet. Už opakovaně totiž soudy zaujaly stanovisko, že pravidla FIS jsou pro lyžaře na sjezdovce závazná, a to i přesto, že nejde o registrované sportovce nebo účastníky závodu, který pořádá FIS či jiná přidružená organizace. Názor podporují jak soudy nižší instance, tak Nejvyšší soud ČR.

Existují však země, ve kterých je Desatero FIS jednoznačně stanoveno v zákoně. Například v Itálii, Slovensku či Slovinsku. Rakousko sice nemá Desatero FIS přímo v zákoně, ale v pravidlech POE, vytvořených Kuratoriem pro bezpečnost na horách. Také Švýcarsko má pravidla stanovená v zákoně, konkrétně zde Komise pro bezpečnost na sjezdových tratích vydala směrnice SKUS.

Než tedy vyrazíte na svah, seznamte se s pravidly FIS a hlavně je respektuje. Předejdete tak zbytečným nepříjemnostem. Ohleduplnost a bezpečnost se totiž nejen na sjezdovce vždycky vyplatí.